Zonder problemen een eerste huis

Momenteel is de woningmarkt ontzettend krap. Er zijn te weinig woningen en te veel mensen in Nederland. Helaas is de prognose dat in de komende jaren het woningtekort alleen maar zal toenemen. Dit maakt het voor veel starters moeilijk om een huis te kopen. Veel afgestudeerde studenten moeten blijven huren met huisgenoten of verhuizen zelfs terug naar hun ouders. Toch is het verstandig om zo snel mogelijk een eerste huis aan te schaffen. Op deze manier begin je vermogen op te bouwen door te investeren in stenen als het ware. Alhoewel het momenteel een moeilijke woningmarkt is, is het niet onmogelijk. In dit artikel bespreken manieren om zonder, of in ieder geval met minder, problemen een eerste huis aanschaffen.

Minimaliseer studieschuld en spaar

Je kunt al beginnen met de juiste beslissingen nemen wanneer je 17 of 18 bent. Deze beslissingen zullen je vijf tot acht jaar later helpen een eerste huis aan te schaffen. Denk er bijvoorbeeld aan om je in te schrijven bij de sociale woningbouw van verschillende steden. Een sociale studentenwoning krijgen is een ding maar sociale woningbouw als afgestudeerde is ook heel fijn. Maar je zult er zeker in grote steden zoals Amsterdam, Rotterdam en Utrecht op tijd bij moeten zijn aangezien er een lange wachtrij is. Daarnaast is het verstandig om tijdens je studie de studieschuld die je opbouwt zoveel mogelijk te minimaliseren. Het fijne aan een studieschuld is dat er vooralsnog nul procent rente op zit. Dit betekent dat je niet veel hoeft af te betalen. Maar een groot nadeel is dat er bij de aanvraag van een hypotheek naar deze studieschuld gekeken wordt. Met een grote studieschuld wordt het moeilijker om een hypotheek te krijgen.

Investeer in de juiste woning

Veel starters kijken bij de aanschaf van een eerste woning vooral naar woningen die al gestoffeerd zijn of in ieder geval, waar niet zoveel aan hoeft te gebeuren. Starters hebben natuurlijk net genoeg bij elkaar gespaard voor de eerste woning en hebben niet superveel geld te besteden. Een woning waar nog veel aan moet gebeuren is dan ook minder aantrekkelijk. Maar juist deze woningen, waar nog werk aan moet gebeuren, kunnen een slimme koop zijn. De prijs is meestal wat lager en het geld dat nodig is om de woning op te knappen haal je er uiteindelijk bij de verkoop weer uit. Het leggen van een nieuwe vloer bijvoorbeeld hoeft niet duur te zijn. De pvc vloeren van laminaatenparket.nl zijn zeer betaalbaar en je kunt ze zelf leggen of tegen een schappelijke prijs laten leggen.

Geef een reactie