Verschillende verslavingen en manieren om deze te behandelen

In deze blog hebben we het over een minder leuk, maar toch belangrijk onderwerp: verschillende verslavingen en hoe je deze kunt voorkomen en behandelen. Verslaving is iets waar veel mensen mee kampen, en licht al gauw op de loer. Denk bijvoorbeeld aan een relatief onschuldige chocolade verslaving, Netflix verslaving of Mac Donalds verslaving. We hebben er allemaal misschien wel eentje. Maar ook problematische verslavingen zoals een alcoholverslaving, drugsverslaving, gokverslaving of game verslaving komen vaker voor dan je zou verwachten. Hoe herken je deze problemen en help je iemand die hiermee kampt? Dat lees je in deze blog!

Drugsverslaving

Een drugsverslaving zoals bijvoorbeeld een speed verslaving is een ernstig probleem. Dit heeft grote gevolgen voor de verslaafde en de omgeving van diegene. Het begint vaak bij recreatief gebruik, maar slaat in veel gevallen snel om naar een obsessief gebruik van middelen. Vaak wordt dit probleem ontkent, verzwegen of verdoezeld. Je kunt een drugsverslaving behandelen met therapie bij een specialist.

Alcoholverslaving

Een alcoholverslaving wordt ook wel alcoholisme genoemd. Dit is in principe een aandoening die geleidelijk ontstaat, zoals de meeste verslavingen. Het begint met een paar drankjes in het weekend, maar na verloop van tijd neemt dit in frequentie problematisch toe. Ook het stoppen met drinken is iets wat dient te gebeuren met een professional die geestelijke hulp kan bieden.

Gokverslaving

In Nederland zijn ruim 70.000 geschatte mensen met een gokverslaving, hierbij worden degene die niet geregistreerd zijn niet eens bijgerekend. Gokverslaafden kunnen vaak ongemerkt de verslaving in stand houden. Het gokken en vooral het winnen wordt ervaren als een soort van kick, die ontstaat uit de spanning van het wel of niet winnen. Het is als het ware een adrenaline stoot die als verslavend ervaren worden. Omdat er bij gokspellen vaak meteen een nieuw spel gestart kan worden blijft het de hele tijd spannend en is het moeilijk om te stoppen met gokken.

Game verslaving

Een gameverslaving komt met name voor onder jongeren. Het aantal hiervan neemt jaarlijks meer en meer toe, doordat het internet over het algemeen meer gebruikt wordt. Online gamen is dus ook een aspect van gamen wat als snel verslavend ervaren wordt. De games zitten zodanig in elkaar dat het enorm lastig is zomaar te stoppen, er is steeds een nieuw element dat er te ontdekken valt. Een gameverslaving heeft lichamelijke én psychische klachten, en wordt behandeld doormiddel van intensieve therapie net als alle vormen van verslaving.

 

Geef een reactie