Lekker knisperen

Als je iemand noppenfolie geeft gebeurd er al snel het volgende: mensen gaan de noppen indrukken. Waarom heeft bijna iedereen deze impuls als een vel in hun handen word gedrukt? Een aantal speculaties.

Spanning

De inherente spanning in een vel kan de reden zijn dat mensen deze maar al te graag laten knappen. Ik onderscheid hier de spanning in het drukken zelf en de spanning het het vel. Voor het drukken zelf is er een bepaalde Skinner-achtige beloning voor het indrukken. Je krijgt een kleine kick om het moment van knappen, en je weet niet precies wanneer je knapt. Het lijkt hiermee verdacht veel op zijn experimenten met duiven, waarbij een willekeurige beloning voor een actie meer respons opleverde. Om deze zienswijze te staven kan je kijken naar hoe mensen een nop daadwerkelijk indrukken. Het is zelden in één keer. Vaak leggen mensen eerste de duim erop, masseren het, en beginnen langzaam met meer druk leveren. Sommige mensen zie je het vel ook daadwerkelijk van zich af houden. Deze spanningscurve maakt een noppenfolie vrij verslavend. Andere plekken waar je deze vorm van beloningscyclus ziet zijn dingen als een gokautomaat, of een spannende opbouw in een horrorfilm. Daarnaast heb je nog het idee dat het vel een spanningsveld op zich is. Je weet namelijk dat er letterlijk een bepaalde spanning in het vel zit.

Spanning twee

Het feit dat je weet dat een nop kan knappen en daarbij een luid geluid maakt veranderd hoe je het vel ziet. Deze zit namelijk vol met knap potentie. Het is daarmee een grote stoorzender, omdat je niet weet wanneer een nop zal afgaan, en het grote aantal noppen je doet voelen dat het onvermijdelijk is dat er een kan afgaan. Om die spanning en onrust die op een bepaald niveau doorwerkt te vermijden is het dan verleidelijk om deze spanning gecontroleerd weg te nemen. Ik denk dat mensen die deze spanning voelen te herkennen zijn aan hoe ze door het noppenfolie heenwerken. Waar ze inderdaad langzaam beginnen door het nop per nop te knappen is het na de eerste spanningsboog al snel tijd om het vel met een vollen hand plat te knijpen. Als de eerste spanningsboog overwonnen is moet het zo snel mogelijk weg zijn. Mensen van de eerste categorie bouwen hier langzaam naar toe, omdat op een gegeven moment de kick van een enkele nop weg is. Dan moet de spanning langzaam opgebouwd worden door steeds meer noppen te doen laten knappen.

Geef een reactie