Hoe je het rouwproces doorkomt

We zullen er tijdens ons leven allemaal mee te maken krijgen, de dood. We weten dat we uiteindelijk zelf ter overlijden zullen komen maar tegelijkertijd is het ook zo dat we gedurende ons leven dierbaren zullen verliezen. Dit is natuurlijk altijd een groot verdriet, zeker als het iemand is die echt veel voor onze levens betekende. Wanneer het onverwacht gebeurt kan het als zo’n klap aankomen dat mensen er niet mee kunnen omgaan. Het kan leiden tot een negatief effect op de levenskwaliteit voor een langere periode. Wanneer je een dierbare verliest is het daarom dan ook belangrijk dat je een effectief rouwproces hebt zodat je uiteindelijk weer verder kunt gaan met het leven. In dit artikel bespreken we hoe je het beste kunt rouwen. Iedereen heeft natuurlijk een andere ervaring en een eigen proces maar deze tips helpen de meeste mensen.

De fases

Alhoewel iedereen op een eigen manier rouwt zijn er wel degelijk fases vastgesteld door psychologen waar de meeste mensen mee te maken krijgen, er is eerst shock of ontkenning, daarna boosheid, daarna onderhandelen, daarna depressie en uiteindelijk acceptie. Over het algemeen bewegen deze mensen zich in deze volgorde door de fases heen maar tegelijkertijd kun je ook in een andere volgorde deze emoties ervaren. Het grootste probleem ontstaat wanneer mensen vast komen te zitten in een van de fases. Het is uiteindelijk altijd het doel om te accepteren. Maar wanneer mensen vast komen te zitten in bijvoorbeeld depressie of boosheid zal dit voor een langere periode een negatieve invloed uitoefenen op de mentale gezondheid en levenskwaliteit.

Afscheid nemen

Er zijn verschillende strategieën om goed door het rouwproces heen te komen. Het begint bij op de juiste manier afscheid nemen. Een mooie uitvaart kan ontzettend helpen als afsluiting en afscheid nemen waar iedereen bijeen komt om het leven van de overledene te vieren. In Nederland kiezen de meeste mensen ofwel voor een crematie, ofwel voor een begrafenis. Het is een goed idee om een uitvaartondernemer in de hand te nemen. Je kunt bijvoorbeeld crematie Amsterdam opzoeken op het internet zoeken en je zult al snel een aantal goede opties vinden.

Toch kan het zo zijn dat zelfs na de uitvaart je nog steeds moeite hebt met het rouwproces. Vaak helpt het om hierover te praten met mensen. Wanneer je liever niet met vrienden en familie erover wilt praten is het een mogelijkheid om een professioneel in de hand te nemen. Uiteindelijk is altijd het doel om op een gezonde manier door het rouwproces te komen en weer volledig van het leven te gaan genieten. Dat doet de herinnering van de overledene ook ten goede.

Geef een reactie