Zo regel jij jouw afval als MKB’er.

Afval, een aspect waar je bij jouw onderneming misschien niet zo heel snel aan denkt, maar iedere onderneming aan moet geloven. Ook al zal de ene onderneming meer afval maken dan de ander, toch is het belangrijk om hierover na te denken. Zo staat door de rijksoverheid aangegeven hoe jij je bedrijfsafval moet regelen zodat het zo zorgvuldig en coherent wordt gedaan bij iedereen. Denk hierbij aan het scheiden van het afval, het afval laten halen en waar het weer naar toe wordt gebracht. Je kan het ophalen van afval op verschillende manieren regelen. Zo kun je dit met de gemeente regelen, een contract afsluiten met een particuliere instantie, dit zelf regelen of samenwerken met andere ondernemers. Lees hieronder wat je kunt verwachten.

Wie neemt jou afval mee?

Zoals al eerder genoemd, kun je er op verschillende manieren voor zorgen dat je afval opgehaald wordt. Ten eerste is het de taak van de gemeente om de afvalverwerking te verzorgen. Als ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor het scheiden en afvoeren van je vuilnis en hiervoor kun je met de gemeente afspraken maken. In het geval dat jouw bedrijf ongeveer net zoveel afval produceert als een normaal huishouden, kun je het in de meeste gevallen gewoon door de gemeente laten ophalen. Weet wel dat dan de reinigingsrecht aan jou wordt berekend. Je kan het afval ophalen ook door een particuliere instanties laten regelen. Je kan bij dit soort instanties je eigen afval abonnement laten samen stellen en bij hun kun je bijvoorbeeld de juiste rolcontainer huren voor het soort afval dat er geproduceerd wordt. Zo een instanties moet wel een erkende inzamelaar of afvalverwerker zijn. Deze optie kan voordeliger zijn omdat je hier precies zelf kan aangeven wat voor afval en in welke kwantiteit je het aanbiedt.

Wat wel en wat niet scheiden?

Ben je nog niet helemaal bekend met wat wel en wat niet gescheiden moet? Dan kun je via een hele simpele zoekopdracht daarachter komen. Gevaarlijk afval moet altijd gescheiden worden. In de Eural kun je terug vinden wat er precies onder gevaarlijk afval wordt verstaan. Kort gezegd is dit afval dat gevaarlijk is voor mens, dier en milieu. Niet gevaarlijk afval is iets lastiger om te onthouden wat wel of niet apart gehouden moet worden. Dit alles kun je terug vinden in de richtlijnen van afval circulair. Hiervoor hebben zij afvalstofkaarten ontworpen waarin staat wat er met het afval mag gebeuren dat in een bedrijf voor kan komen.

Geef een reactie