5 tips om je goed voor te bereiden op examens

Iedereen zal er een keer aan moeten geloven. Of het nou voor je middelbare of hoge school diploma is of je theorie examen voor de auto, je zult een keer een examen moeten maken. Sommige personen vinden het ontzettend lastig om zich goed voor te bereiden op een examen of een toets. Door toenemende spanning en onzekerheid kunnen ze zomaar een black out krijgen en alles vergeten op het moment wanneer het moet. Met deze 5 tips kun jij je goed voor te bereiden op je examen. 

Een goede nachtrust is het halve werk

Je kent het wel, tot op het laatste moment het leren uitstellen en dan tot laat in de nacht de avond van te voren proberen alles in één keer in je kop te stampen. Voor sommige werkt dit het beste maar het is niet aan te bevelen. Door laat naar je bed te gaan en weinig te slapen zul je in de ochtend slechter kunnen concentreren. Door slaaptekort zul je overdag moe zijn en je energielevel laag. Het concentratievermogen wordt hierdoor aangetast. Probeer op tijd te gaan slapen en voorkom dat je op het laatste moment gaat leren door tijdig van te voren al te beginnen. Je zult merken dat je scherper aan je examen begint. 

Leren kun je samen doen

Soms kom je er gewoon niet uit. Je hebt te weinig opgelet in de les of het was gewoon niet jouw materie. Wees niet bang om hulp te vragen van je familie of vrienden. Er is vast wel iemand in jouw kenniskring die je kan helpen met het beter begrijpen van de stof waardoor je het wel snapt. Soms is een klein duwtje in de juiste richting al genoeg. Medestudenten zitten in hetzelfde schuitje, wellicht kan jij hen helpen met andere vragen en zij met jouw vragen. Toen ik nog examen moest doen heb ik de examentraining havo gedaan. Dit heeft mij ontzettend geholpen en ervoor gezorgd dat ik voor de havo in één keer slaagde. 

Eten en drink goed

Ondanks dat jij je goed voorbereid hebt en op tijd naar bed bent gegaan kan het zijn dat je moeilijk kan concentreren in de morgen. Door goed te eten en te drinken in de ochtend zorg je voor brandstof in je lichaam. Niet voor niets zeggen ze dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is. Neem voor de zekerheid een banaan mee naar je examen. Een banaan zorgt ervoor dat jouw energielevel een boost krijgt. Daarnaast maakt een banaan geen geluid in tegenstelling tot de verpakking van een koekje. 

Beloon jezelf

Een goed methode om jezelf enthousiast te maken voor examen is door jezelf te belonen. Wil je een nieuw paar Nikes of dat dure horloge waar je al een tijd naar kijkt maar nog niet durft te kopen. Spreek met jezelf af dat wanneer je de examens haalt, je jezelf beloont met iets wat je al tijdje wil kopen. Je kan zelf je familie vragen voor een bijdrage om jou extra te motiveren. 

Ga uit van je eigen kracht

Veel studenten kampen met zelfvertrouwen problemen. Dit komt vaak door negatieve associaties wanneer je niet slaagt voor een bepaald vak of tentamen en andere wel. Dit hoeft helemaal niet. Wanneer jij je goed voorbereid, genoeg oefent en leert is het enig wat je nog moet doen is geloven in jezelf! Als je gelooft in jezelf kun je de hele wereld aan. Succes!

Geef een reactie