Sinds een paar jaar is de populariteit van de elektrische fiets flink gestegen. Zo rijden vele scholieren, volwassenen en ouderen er volop op los. Voornamelijk op de zomerse dagen vliegen ze je om de oren. Bent u nu ook van plan om een elektrische fiets aan de schaffen voor daagjes erop uit, lange stukken fietsen of gewoonweg voor dagelijkse bezigheden zoals de boodschappen doen, dan zijn er een paar dingen die u moet weten en waar u aan moet denken bij de aanschaf. Hieronder een aantal verschillende weetjes, voor -en nadelen en tips over de elektrische fiets.
Drie verschillende soorten elektrische fietsen
Voordat je een elektrische fiets gaat aanschaffen moet je wel weten wat voor een soort elektrische fiets je wil. Zo is er de fiets met elektrische hulpmotor, de gemotoriseerde fiets en de E-bike. Ze staan hier benoemd in de volgorde van minste aandrijving tot meeste aandrijving. De eerste twee gaan ook maar tot 25 kilometer per uur terwijl de E-bike tot wel 45 kilometer per uur rijdt. Ook vallen de eerste twee onder de fiets wetgeving en valt de E-bike al onder de bromfiets wetgeving. Dit betekent dat je voor de E-bike een bromfietsrijbewijs of auto rijbewijs nodig hebt.
Bescherming, certificaten en nummerborden
Voor de gemotoriseerde fiets en E-bike moet je ook nog voldoen aan een aantal voorwaarden. Voor beide geldt dat er een certificaat van overeenstemming bij moet zitten. Dit certificaat laat zien dat de fiets voldoet aan de Europese technische voorschriften. Voor de gemotoriseerde fiets en de E-bike moet je ook een minimale leeftijd van 16 jaar hebben om deze te mogen besturen. Wanneer je een E-bike aanschaft moet je aan nog een paar meer voorwaarden voldoen. Zo moet de fiets een nummerplaat hebben en moet je verplicht bescherming dragen zoals een fietshelm of een bromfietshelm. De gemotoriseerde fiets kan nog geschikt voor ouderen zijn, maar de E-bike wordt sterk afgeraden voor ouderen die geen helder overzicht van het verkeer meer hebben.
Plaatsing van de motor
Bij een elektrische fiets kan de motor op drie verschillende plekken zitten: voorop, in het midden frame of achterop. Alle drie hebben zo hun voor -en nadelen. Zo is achterwielaandrijving stabieler en vaak ook fijner, omdat voorwielaandrijving vaak het gevoel geeft dat je getrokken wordt. Wel zijn voorwielaandrijvingen vaak goedkoper en kunnen ze mooier in de fiets verwerkt worden.
Rekening houden met het Nederlandse weer
Niet alle accu’s of de fietsen zijn heel goed bestand tegen regen of hevige storm. Ook al staat erop dat de accu waterdicht is kan hij hier nog wel schade van oplopen. Let er dus ook op dat je na de aanschaf van de fiets deze binnen in de schuur zet en dat die niet te lang in de regen staat, haal desnoods de accu eraf.
Recente reacties