Zo moet je potdekselplanken bevestigen!

Veel mensen gaan wanneer ze hun schutting of gevel gaan bekleden een bepaald soort plank. Dit doen ze met reden: niet alleen hebben ze een mooie meer landelijke look, ook zijn ze erg handig in gebruik. Je kunt de planken namelijk als het ware op elkaar stapelen en ze vervolgens monteren. We hebben het natuurlijk over potdekselplanken! Ook al staan deze planken bekend als planken die gebruiksvriendelijk zijn, ze hebben wel een gebruiksaanwijzing! Daarom lees je in dit artikel de beste tips voor het plaatsen en bevestigen van deze ‘stapelplanken’. 

 

Kiezen voor de juiste houtsoort

Als je potdekselplanken wil gaan bevestigen, begint een succesvolle klus bij de basis: de materiaalkeuze. Allereerst heb je Zweedse rabat planken nodig, bij voorkeur van een mooie houtsoort zoals Douglas hout. Hiermee creëer je een mooie landelijke look. Heb je het juiste hout gevonden? Dan is het nu tijd om te kijken naar het juiste materiaal om het hout mee te gaan bevestigen. Je doet er goed aan om hierbij te kiezen van materiaal van roestvrij staal, dit gaat namelijk lang mee, is stevig en goed bestand tegen weersinvloeden. Een onmisbaar product bij het bevestigen van potdekselplanken, is de potdekselschroef. Met deze schroeven kun je de planken namelijk zonder te boren gemakkelijk aan elkaar bevestigen. 

 

Het vastschroeven van de planken

Heb je planken van Zweeds rabat hout aangeschaft en wil je dit gaan vastmaken? Begin dan beneden en werk naar boven toe. De onderste plank bevestig je met een schroef aan de eerder geplaatste palen. Hierna stapel je de planken naar boven toe op elkaar. Je kunt de planken zo aan elkaar bevestigen dat de schroeven op het smalle stuk van de bovenkant van de plank komen te zitten. Zo zal de volgende plank over de schroef heen vallen en zullen deze niet zichtbaar zijn. Deze manier van het vastschroeven van de planken noemt men ook wel een blinde bevestiging. Dat ziet er ontzettend goed uit als het gehele project klaar is! Wel heeft het schroeven in het dikke deel van de planken als voordeel dat het een stevigere constructie biedt. Ga je in het stevige deel schroeven? Ook dan kun je profiteren van een minder zichtbare bevestiging wanneer je kiest voor potdekselschroeven. Deze zinken als vanzelf weg in het hout en zijn daardoor amper zichtbaar, terwijl ze wel het hout op een goede manier bevestigen. Zo kun je het hout én steviger bevestigen én profiteren van de schoonheid voordelen van de zogenaamde blinde bevestiging. 

 

Geef een reactie